voc-cour-westerdokseiland-te-amsterdam
voc-cour-westerdokseiland-te-amsterdam
voc-cour-westerdokseiland-te-amsterdam
voc-cour-westerdokseiland-te-amsterdam
voc-cour-westerdokseiland-te-amsterdam
voc-cour-westerdokseiland-te-amsterdam

VOC Cour Westerdokseiland te Amsterdam

Projectnaam: VOC Cour Westerdokseiland te Amsterdam
Ontwikkelende partijen: OMA Amsterdam BV, Kondor Wessels Amsterdam Projectontwikkeling BV, De Alliantie, Nijhuis Bouw B.V.
Aannemer: Bouwcombinatie Westerdok
Omvang: 362 appartementen / 2500 m2 commerciƫle ruimte
waarvan 800 m2 sociale bedrijfsruimte
Verkoop: OGA Makelaars B.V.
Meer- en minderwerk: K+L B.V.
Architecten: Jeroen Schipper, Art Zaaijer Architecten, MVRDV, Bosch Architects en Ch & Partners.

Het Westerdokseiland werd in 1834 aangelegd in het Amsterdamse IJ. Het IJ is het water waaraan Amsterdam in het verleden is ontstaan toen alle scheepvaartverkeer naar en van de stad nog de Zuiderzee en verder naar de Noordzee en oceanen geschiedde. Eerst werd er tegen de dichtslibbing van het IJ een ringdijk gemaakt. Later is er een eiland aangelegd, het Westerdokseiland.
Nadat op het Westerdokseiland de goederenaanvoer was gestokt, de graansilo’s in onbruik zijn geraakt, zijn deze later door kunstenaars en bedrijfjes in gebruik genomen. Nu blijkt de tijd aangebroken om het Westerdokseiland in een modern en aantrekkelijk woon- en werkeiland te herscheppen.

Ten noordwesten van de historische binnenstad zal het vroegere spoorwegemplacement aan de zuidelijke IJ-oever opnieuw worden ingericht tot een variatie van wonen, werken en ontspannen.

Er is gekozen voor functioneel ruimtegebruik in de vorm van ondergrondse parkeerruimten en cours (binnenplaatsten, die de intimiteit van de woongebieden vergroten. De aanzichten zijn mede bepaald door de omliggende bebouwing, waardoor een afwisselend en toch uniform beeld ontstaat.

Het bouwplan van VOC Cour bestaat uit 12 gebouwen met een totaal van 382 appartementen, een kinderdagverblijf, een wellnesscenter, flexoffices en een commerciƫle ruimte. Elk gebouw ligt aan de cour (binnenhof) waar men kan ontmoeten, uitwaaien en onthaasten. Elk gebouw heeft zijn eigen identiteit en zijn eigen unieke uitzicht over de haven en de binnenstad of op de scheepvaart op het IJ.